Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik paprykowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
cebula 3 sztuka
ziemniaki 2 sztuka
bulion drobiowy 1 l
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
chili Prymat do smaku
jogurt naturalny 660 ml
jajko ugotowane na twardo 8 sztuk
natka pietruszki do podania

Porada

Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik paprykowy

Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić na zimną oliwę na dużej, głębokiej patelni, mieszając smażyć przez 3-5 minut. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli, mieszając smażyć kolejne 3-5 minut, wrzucić do bulionu, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Schłodzić w lodówce. Następnie połączyć z jogurtem. Podawać z jajkiem, groszkiem ptysiowym lub grzankami i natką pietruszki. Dla wzbogacenia potrawy można dodać pikantne kabanosy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 19.08.2015 10:09
ciekawe danie
IKrakowianka 18.08.2015 19:08
ciekawa zupa
agnieszka214 18.08.2015 18:40
fajna zupka mniam
Franciszek 18.08.2015 17:19
Pyszna zupka
Joannasz3190 18.08.2015 16:34
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak