Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka podwójna 1
maślanka 3/4 szklanki
cytryna 1
sól
pieprz
olej

Ponadto

pita 4
kukurydza 2 kolby
cukier 1/2 łyżeczki
rukola 150 g
ser feta 150 g
suszone pomidory kilka
bazylia 1 pęczek
sól
pieprz
ocet balsamiczny 1 łyżka
olej z suszonych pomidorów

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mieszamy sól, pieprz, sok z cytryny i skórkę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Do marynaty przekładamy kurczaka - filety przekrawamy w poprzek na pół - uzyskamy 4 kawałki. Każdy dokładnie pokrywamy marynatą i zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na całą noc. Po tym czasie kurczaka osuszamy i grillujemy na patelni/ ruszcie posmarowanym odrobiną oleju - ok. 4-5 minut z każdej strony- w zależności od grubości piersi.
Krok 1 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
2
Gotowe mięso odstawiamy na 3-4 minuty, po tym czasie tniemy na małe podłużne kawałki.
Krok 2 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
3
Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier.
Krok 3 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
4
Z ugotowanych kolb odcinamy ziarna.
Krok 4 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
5
Fetę blendujemy z suszonymi pomidorami i listkami bazylii
Krok 5 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
6
Rukolę skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów wymieszanym z odrobiną soli i łyżką octu balsamicznego. Dodajemy kukurydzę i kurczaka i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto
7
. Już w takiej postaci możemy zaserwować sałatkę podając ją np. z chlebem. Możemy również podać ją w chlebkach pita.
Chlebki pita smarujemy delikatnie olejem spod suszonych pomidorów, następnie podgrzewamy z obu stron na patelni grillowej. Każdą kieszonkę chlebową przekrawamy i smarujemy od wewnątrz pomidorowym serkiem. Układamy porcję sałatki. Smacznego!
Krok 7 - Grillowana soczysta pierś z kurczaka, pita, świeża kukurydza i rukola czyli maxi kanapka na lato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.11.2015 20:53
wygląda apetycznie
MAR3STA 14.10.2015 15:56
znakomita kanapka
Poison1988 20.08.2015 10:32
aż się głodna zrobiłam :)
dollce 18.08.2015 22:06
pyszności ;)
Ola1984 18.08.2015 17:53
Mniam, zdecydowanie moje smaki.
Konczi 18.08.2015 17:06
:) smaczne połączenie
aginaa 18.08.2015 15:12
apetyczne danie
w mojej kuchni 18.08.2015 13:00
pyszne jedzonko
bertpvd 18.08.2015 11:37
ale chętnie bym zjadł
Mniam 18.08.2015 11:14
Wszystko to co lubię :)
dom-agi 18.08.2015 10:52
Wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak