Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ptysie (na ok. 28 sztuk)

woda 1 szklanka
masło 100 g
sól szczypta
mąka 1 i 1/4 szklanki
jajko 6

Na krem budyniowy

żółtko jajek 8
mleko 1 litr
mąka pszenna 250 g
cukier 250 g
cukier waniliowy 2 łyżki
masło miękkie 200 g
borówki

Masa śliwkowa

śliwki 500 g
cukier waniliowy 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2
mleko 1 szklanka
masło miękkie 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami

Kroki postępowania

1
Wodę gotujemy z masłem. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Krok 1 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
2
Masę lekko studzimy, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Krok 2 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
3
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe rozetki na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 220 stopni. Ciastka studzimy.
Jeśli chcemy przygotować łabędzie, to z części ciasta cienką końcówką od rękawa cukierniczego rysujemy odwrócone "s" (główki łabędzi)- tyle ile chcemy uzyskać łabędziowych ciastek. Należy pamiętać, że pieczemy je nieco krócej- do momentu aż ładnie się zezłocą.
Krok 3 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
4
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu.
Krok 4 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
5
Krem chłodzimy i łączymy z masłem.
Krok 5 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
6
Śliwki i cukier dobrze blendujemy i przecieramy przez gęste sito, a następnie zagotowujemy. Mąki oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu.
Krok 6 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
7
Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Krok 7 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
8
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół. Część nadziewamy kremem budyniowym i borówkami.
Krok 8 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
9
Część ptysi nadziewamy kremem śliwkowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Łabędzie- przekrojonego ptysia nadziewamy budyniowym kremem. W kremie pośrodku mocujemy główkę łabędzie, a po bokach wierzch ptysia przecięty na 2 części (skrzydła).
Krok 9 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 18.08.2015 21:33
no cudne są po prostu:)
Grazyna0211 18.08.2015 17:36
smaczny deser
Zdzisław 18.08.2015 15:47
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 18.08.2015 15:26
smaczne bardzo lubię
Ola1young 18.08.2015 15:21
znakomite ,lepsze niż z cukierni :)
inka2012 18.08.2015 13:17
fantastycznie wyglądają :)
W poszukiwaniu inspiracji 18.08.2015 12:01
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tego znanego deseru :)
bertpvd 18.08.2015 11:37
wygląd pierwsza klasa
dom-agi 18.08.2015 10:52
Wyglądają pysznie!
Bernadeta1 18.08.2015 10:42
moje ulubione słodkości, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak