Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf Strogonow

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina pieczeniowa 1 kg
pieczarki 1 kg
por (biała część) 3 szt.
śmietana 18 proc 200 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Strogonow

Kroki postępowania

1
Wołowinę myjemy i kroimy w kostkę lub paski jak to woli. Ja kroję w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż się zbiorą szumowiny,
Krok 1 - Boeuf Strogonow foto
2
Pieczarki myjemy w zimnej wodzie. Dokładnie oczyszczając je. Następnie kroimy je w plastereczki.
Krok 2 - Boeuf Strogonow foto
3
Zaklepkę robimy z : w miseczce wsypujemy 2 łyżki płaskie mąki pszennej, troszkę wody i wszystko dokładnie mieszamy by nie powstały żadne grudki. Śmietanę 18% w pojemniczku mieszamy i stopniowo dodajemy do zawiesiny z mąki i wody. Mieszamy tak do uzyskania gładkiej masy.
Krok 3 - Boeuf Strogonow foto
4
Trzy pory myjemy dokładnie pod wodą. Odcinamy korzenie jak i zieloną część. Zostawiamy tylko białe części. Kroimy białą część w poprzek. Następnie kroimy je pół krążki.
Krok 4 - Boeuf Strogonow foto
5
Gdy na wywarze z wołowiny powstaną szumowiny to zbieramy je. Doprawiamy według smaku: kucharek, pieprz, liść laurowy. Wsypujemy do garnka pokrojone pieczarki i pora. Wszystko razem gotujemy do miękkości mięsa. Wtedy dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie hartujemy zaklepkę dodając do niej 1 chochlę wywaru i dokładnie mieszając. Wtedy dopiero zalewamy cały wywar. Czekamy aż wszystko się razem zagotuje i sprawdzamy smaki. Wtedy jeszcze doprawiamy. Smacznego!
Krok 5 - Boeuf Strogonow foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 24.08.2015 23:24
Pyszne danie :) Uwielbiam :)
mariuszek8 18.08.2015 11:32
Uwielbiam go! Ja dodaję ogórka kiszonego i trochę musztardy
agaK. 17.08.2015 13:53
Też robię strogonowa z wołowiną najczęściej:) Pyszny jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak