Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z rabarbarem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
woda gazowana 1/2 szkl
olej 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta

Pozostałe składniki

rabarbar 40-50 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
śmietana
cukier
cukier puder
sól do smaku

Porada

Pierogi z rabarbarem są rewelacyjne. Wszyscy domownicy byli mile zaskoczeni. Polecam, są warte wypróbowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, olej i żółtko.
Krok 1 - Pierogi z rabarbarem foto
2
Wlać mleko i wodę gazowaną.
Krok 2 - Pierogi z rabarbarem foto
3
Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić na 20-30 minut.
Krok 3 - Pierogi z rabarbarem foto
4
W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać.
Krok 4 - Pierogi z rabarbarem foto
5
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru.
Krok 5 - Pierogi z rabarbarem foto
6
Krążki ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 6 - Pierogi z rabarbarem foto
7
Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 7 - Pierogi z rabarbarem foto
8
Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem. Podawać z dodatkiem śmietany ubitej z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.
Krok 8 - Pierogi z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 15.08.2015 21:36
jeszcze takich nie jadłam , jesteś odwazna hihi....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak