Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
kwaśna śmietana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka

Kruszonka

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 80 gram

Dodatkowo

śliwki 1 kg
kisiel 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką


Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki włożyć do miski i w dłoniach razem rozetrzeć.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych dodać olej, śmietanę i mąkę z proszkiem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia.
Ciasto wyłożyć do blachy i równo rozsmarować.
Do śliwek wsypać kisiel, wymieszać i rozłożyć na cieście przecięciem do góry. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.08.2015 07:41
Super ciasto:)
bogusia 82 15.08.2015 23:31
pyszne ciasto:)
misia53 15.08.2015 21:55
fajniutkie takie ciasto
Katarzyna59 15.08.2015 21:44
uwielbiam takie ciasta
Katarzyna/kate1980 15.08.2015 21:07
świetnie się prezentuje, uwielbiam takie ciasta
Wiktoria29 15.08.2015 21:07
bardzo apetyczne
mirosława4 15.08.2015 19:24
ZJADŁABYM KAWAŁEK :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak