Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 400 g
jajko 1 szt
mleko 3,2% 120 ml
woda gazowana 100 ml
olej słonecznikowy 30 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

dżem truskawkowy

truskawki 1 kg
cukier 0,5 kg
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy razem z szypułkami (ponieważ mniej wody wchłoną). Suszymy owoce i kroimy w ćwiartki pozbawiając szypułek. Wrzucamy na patelnię - najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Dodajemy cukier i sok z jednej cytryny. Podgrzewamy około 2-3 godziny mieszając.
Krok 1 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto
2
Do miski wsypujemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki jabłek prażonych oraz serek homogenizowany. Energicznie całość mieszamy
Krok 2 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto
3
Wsypujemy do garnka czy miski mąkę, dodajemy 1 jajko, olej i wodę gazowaną.
Krok 3 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto
4
Całość mieszamy za pomocą miksera progresywnie dolewając mleka. Jak masa nabierze stałej formy przestajemy dolewać mleka.
Krok 4 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto
5
Na oleju smażymy naleśniki. Nalewamy masę z ciasta na patelnię i formujemy naleśnik. Grubość około 1 cm. Wielkość czy średnica wedle uznania.
Krok 5 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto
6
Smarujemy jeden naleśnik dżemem i nakładamy następny według własnych preferencji.
Krok 6 - Naleśnik klasyczny z domowym dżemem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak