Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna babka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 280 g
cukier 350 g
cukier waniliowy 4 łyżeczki
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 375 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki
aromat pomarańczowy 1 łyżka
kakao 3 łyżki
rum 2 łyżki
czekolada gorzka 60 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna babka

250 g masła utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym a następnie dodawać 4 jajka wbijając po jednym. Dodać 300 g przesianej mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej dodać mleko i aromat pomarańczowy. Do drugiej kakao i rum.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tartce.
30 g masła utrzeć ze 100 g cukru, dodać 2 jajka, kawę rozpuszczalną, cynamon i 75 g mąki wymieszanej z płatkami migdałowymi, dodać startą czekoladę i wymieszać.
Wlać do formy 3 rodzaje ciast. Piec 180 stopni w 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak