Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta biała
mięso mielone wieprzowe 500 g
komosa ryżowa 1 szklanka
wrzątek 1,5 szklanki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tymianek

Sos pomidorowy

czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać w zimnej wodzie by nie utracić koloru.
Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut.
Mięso połączyć z komosą - farsz gotowy.
Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć.

SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem.

Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 10.01.2016 17:48
Nie miałam pomysłu jak wykorzystać komosę ryżową- więc już mam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak