Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś po staropolsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś
papryka czerwona 1 duża szt.
cebula biała 2 szt.
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy
masło

PRZYPRAWY

Czosnek staropolski Prymat
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś po staropolsku

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatycznego i delikatnego, czosnkowo - maślanego łososia pieczonego na polskich warzywach z kminkiem i lubczykiem.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Tak pokrojone warzywa skrapiamy olejem rzepakowym, oprószamy solą do smaku oraz dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mielony kminek i lubczyk. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pieczony łosoś po staropolsku foto
2
Z łososia odcinamy skórę i dzielimy go na filety, które oprószamy solą i przyprawą - czosnek staropolski.
Krok 2 - Pieczony łosoś po staropolsku foto
3
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem, wykładamy na dno wcześniej przygotowane warzywa, na których układamy filety z łososia.
Na każdym kawałki ryby układamy plaster masła.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 25 minut.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Pieczony łosoś po staropolsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 14.08.2015 22:22
bardzo lubię łososia więc chwalę cię za to
adelajda 14.08.2015 12:17
Dla pyszny obiadek
jagoda5913 14.08.2015 10:53
pomysł dobry
agaK. 14.08.2015 10:50
Łosoś- moja ukochana ryba:)
Lucan 14.08.2015 09:50
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak