Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa brokułowa z cukinią i pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 sztuka (500g)
cukinia 1 duża sztuka (500g)
pomidory 2 sztuki , mięsiste
cebule 2 sztuki
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
masło 82% 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka posiekanej
oregano 1 łyżka suszonego
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Porada

Tradycyjne ziemniaki w zupie brokułowej zastąpiłam pokrojoną w kostkę cukinią oraz dodałam soczyste pomidory przesmażone na maśle z cebulą Zupę doprawiłam dużo ilością ziół dzięki czemu stała się jeszcze bardziej aromatyczna i lekka .

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa brokułowa z cukinią i pomidorami

Marchew oraz pietruszkę obieramy , myjemy.
Warzywa kroimy w cienie pół plasterki zalewamy o.2,5 l. wody.
Gotujemy na pół miękko.
Brokuła myjemy , dzielimy na małe różyczki.
Cukinię obieramy , usuwamy gniazda nasienne , kroimy w kostkę.
Pomidory z cebulą obieramy , kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy cebulę , dodajemy pomidory.
Dusimy chwilę do puszczenia soków przez pomidory.
Do zupy dokładamy zawartość patelni dokładnie wypłukując szklanką wody smak który na niej został.
Dodajemy także brokuły oraz cukinie , doprawiamy ziołami , solą i pieprzem.
Gotujemy zupę kolejne 10-15 min na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak