Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowo- serowa fantazja

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sernik

ser biały 50 dag
jajko 5 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 op
margaryna 10 dag
budyń śmietankowy 2 łyżki

Biszkopt

jajko 3 jajka
cukier 1/2 szkl
olej 4 łyżki
mąka 2/3 szkl
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 op
mleko 400 ml
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
masło 1 kostka

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 3 op
jagody 40 dag
truskawki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowo- serowa fantazja

Kroki postępowania

1
Sernik: Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Owocowo- serowa fantazja foto
2
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Owocowo- serowa fantazja foto
3
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Owoce płuczę. Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję.
Krok 3 - Owocowo- serowa fantazja foto
4
Na masie układam owoce.
Krok 4 - Owocowo- serowa fantazja foto
5
Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.
Krok 5 - Owocowo- serowa fantazja foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Saga123 13.08.2015 15:57
pomysłowe ciasto :)
ania2610 13.08.2015 14:15
cudnie wygląda, bardzo apetycznie!
Ola1young 13.08.2015 09:59
bardzo apetyczne az slinka leci na sam widok :)
Krystyna32 13.08.2015 08:10
wygląda pysznie
Ewelina1991 13.08.2015 07:39
ja poproszę kawałeczek ;-)
paulina2157 13.08.2015 07:01
cudnie wygląda to ciasto
Krzysztof15 13.08.2015 06:10
super wyglada
bogusia 82 12.08.2015 23:47
wspaniałe ciasto:)))
Iwusia 12.08.2015 23:01
wygląda smakowicie
Beatris 12.08.2015 21:30
Wygląda przepysznie, aż chce się kawałeczek zjeść:)
mirosława4 12.08.2015 21:11
apetyczne to ciasto
RenataZ-et 12.08.2015 21:05
bardzo lubię takie ciasta
irenka 12.08.2015 21:03
pyszne ciacho
mysza75 12.08.2015 20:57
jakie dobre fajne ciasto
Bernadeta1 12.08.2015 20:31
bardzo smacznie wygląda to ciasto, chętnie bym się poczęstowała
Wiktoria29 12.08.2015 20:14
fajne ciasto
Małgorzata Pin 12.08.2015 20:13
Pyszna ta fantazja.
kuchcik89 12.08.2015 19:46
wow wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak