Soczewiaki

Soczewiaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    300 g
  • cebula biała

    2 szt
  • słonina

    200 g
  • sól, pieprz

  • ziemniaki

    5 szt
  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę namoczyć na kilka godzin, nawet na całą noc, następnie starannie potłuc. Tak przygotowany farsz poddusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku oraz podsmażoną cebulkę i słoninkę. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach i nie obierając - potłuc lub zemleć. Z tłuczonych ziemniaków uformować placki, ułożyć na nich farsz z soczewicy i uformować. Otoczyć mąką i położyć na blaszce. Przetrzymywać w piecu do zarumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

swic

31.08.2010 08:09
nie jadełem nigdy soczewicy?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat