Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 szt
seler 100 g
por 100 g
marchew 3 szt
pietruszka 100 g
ziemniaki młode 6 szt
szczaw 1 pęczek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku
śmietana 30% 200 ml
jaja 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Kroki postępowania

1
Najpierw wlewamy wodę do garnka.

Myjemy i obieramy włoszczyznę ( marchew pietruszkę , seler i por białą część) , wkładamy do garnka z wodą.

Myjemy podudzia z kurczaka i wkładamy do garnka z warzywami i pokrojonymi ziemniakami w kostkę .

Dodajemy ziele i listek laurowy .

Gotujemy na małym ogniu ( zbiera się szum , odlewamy go ) 1.1/2 godziny.

Wyjmuje podudzia ugotowane ( podsmażam je na patelni bedzie co jeść po skończonej zupce ).

Krok 1 - Szczawiowa ze świeżego szczawiu foto
2
Szczaw myje odcinam ogonki i kroje drobno listki.

Dodaje szczaw do wywaru i gotuje chwilę .

Krok 2 - Szczawiowa ze świeżego szczawiu foto
3
Do szklanki przekładam śmietanę z pojemniczka , wlewam wywar z garnka i mieszam ( jeśli się nie zważy dodaję do zupy ).

Dodatkowe z 5 minut i mamy gotową szczawiówkę

Ugotowałam jaja i pokroiłam w plastry i dodałam do zupy ( kładłam prosto na talerz)
Krok 3 - Szczawiowa ze świeżego szczawiu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 12.08.2015 17:51
Dobra zupa.
Benita 12.08.2015 16:13
Fajna zupka!!!
Ewa Wojtaszko 12.08.2015 16:12
najlepsza ! :)
Megg 12.08.2015 16:08
ależ samkowicie wyglada
mirosława4 12.08.2015 15:37
bardzo smaczna
marcia7 12.08.2015 15:30
pyszna taka kwaskowata
Franciszek 12.08.2015 15:26
Pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak