Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 3 szklanki
jajko 2 szt.
masło 4 łyżki
drożdże 2 dag
mleko 3/4 szklanki
sól do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia

Lista składników

kapusta biała 1/2 kg
papryka czerwona 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
pieprz ziarnisty
oliwa 3-4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, szczyptą cukru, 1/3 mąki i zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia , następnie dosypać resztę mąki, wbić jajka i wyrobić ciasto aż będzie odstawać od ręki. Wlać stopione masło i jeszcze chwilę wyrobić, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym foto
2
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać pieprz, liść laurowy, sól do smaku i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć przyprawy z kapusty i drobno posiekać, odcisnąć na sicie , przyprawić ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Paprykę wypłukać, usunąć nasiona, pokroić i rozbić blenderem i dokładnie wymieszać z kapustą.
Krok 2 - Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym foto
3
Rozwałkować na stolnicy podrośnięte ciasto, wycinać szklanka kółka, nakładać farsz kapuściano- paprykowy. Zlepiać pierogi, odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym foto
4
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju obracając jak pączki.
Krok 4 - Pierogi smażone z nadzieniem kapuściano-paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.11.2016 21:39
pyszne pierożki
Małgorzata Pin 12.08.2015 20:15
Jeszcze takich nie jadłam, musze spróbować.
Aleksandra/Olcia 12.08.2015 10:12
ale apetyczne super !
dom-agi 12.08.2015 09:57
Z chęcią bym spróbowała!
krokus 12.08.2015 08:56
super przepis :)
ben-ka 12.08.2015 08:31
Chętnie bym spróbowała.
Damiano
Damiano 12.08.2015 08:25
pyszne pierożki
Konczi 12.08.2015 07:48
z przyjemnością sięgnęłabym po takiego pierożka :D
IKrakowianka 12.08.2015 07:39
świetne nadzienie
Mniam 12.08.2015 00:13
Ciekawy przepis na pierożki.
wwwiolka 11.08.2015 23:26
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 11.08.2015 23:20
smacznie sie prezentują
Renataj 11.08.2015 22:59
Prezentują się bardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak