Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

nektarynka 2 szt
śliwki 5 dużych sztuk
mąka 1 łyżeczka

Kruszonka

masło zimne 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki

Krokant orzechowy

masło 2 łyżki
cukier 1 szklanka
orzechy nerkowca 180 g

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym

W 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę owoce obsypane mąką. W misce łączymy zimne masło, mąkę i cukier.
Kiedy uzyskamy kruszonkę, posypujemy nią owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić.
Podajemy gorące, posypane krokantem z nerkowców.
Krokant- W rondelku o grubym dnie topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 17.06.2016 21:54
jakie luksusowe crumble z orzechami
berys18 12.08.2015 08:03
wspaniałe śniadanie
Bernadeta1 11.08.2015 20:30
pychotka taki deser
Zdzisław 11.08.2015 16:59
pyszne słodkości
Wiktoria29 11.08.2015 15:12
same pyszności
Agnieszka-87-25 11.08.2015 15:04
wspaniałe to
aginaa 11.08.2015 14:50
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak