Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa
Żeberka najpierw wkładam do wody by wymoczyły się ( godzinka starczy) .
Następnie wyjmuje z wody i osuszam papierowym ręcznikiem.
Po osuszeniu nacieram sola i pieprzem .
Teraz smażę z obu stron na oleju ( używam rzepakowego )
Przygotowanie marynaty:
Do miski przełożyłam miód keczup , dodałam sprasowany czosnek .
Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam , posypałam papryką słodką i ostrą.
Na końcu dodałam sos sojowy.
Żeberka przestudzone przełożyłam do garnka , wlałam do niego marynatę i wstawiłam na całą noc do lodówki. (żeberka przejdą marynatą)
Następnego dnia zaczynamy dusić żeberka w marynacie .
Teraz dopiero wlewamy piwko :)
Gotuję do momentu, aż żeberka będą odchodzić od kości , zajmuje to nawet z 2 godzinki na wolnym ogniu :)