Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawole oczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna kostka
cukier szklanka
kakao ok. 3 łyżek
mleko ok. 2 szklanek
pr. do pieczenia, cukier wniliowy po torebce
żółtko jajek sztuka
cukier 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło kostka
budyń śmietankowy ok. 3 Lyżek
Ciasto: 5 sztuk
jajko 5 sztuk
masa 2 sztuki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bawole oczy

Ciasto: margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć dodając po jednym żóltku. Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Ciasto utrzeć w ten sposób aby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i ułożyć na nim ciastka biszkoptowe posmarowane dżemem i sklejone po dwa. Ciasto upiec. Masa: dwa jajka + żółtko ubić z 3/4 szklanki cukru. W garnku zgotować 1/2 szklanki mleka i na gotujące się mleko wlać rozbite jajka. Masę gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, poczym ją wystudzić. Masło utrzeć z wystudzoną masą jajeczną i ok. 3 łyżkami ugotowanego budyniu śmietankewego na puszystą masę. Do masy można też dodać olejek rumowy.. Masę należy wyłożyć na wierzch upieczonego i wystudzonego ciastka. Ciasto wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.04.2012 11:18
fajne
ronald88 27.09.2011 14:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak