Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód pitny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 1,5 litra
woda 3 litry
drożdze winne 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Miód pitny

Drożdże do miodu pitnego przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe są po ok. 3 dniach.
Miód przełożyć do garnka i dolać wodę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zebrać szumowiny i pozostawić do przestygnięcia. Przestygnięty miód wlać do 5-litrowej bańki (szklana na wino).
Do letniego miodu dolać pracujące drożdże (jak mamy pożywkę można też dosypać).
Odstawić w ciepłym miejscu na kilka tygodni z rurką fermentacyjną wypełnioną wodą. Po kilku tygodniach miód przestanie fermentować ale pozostawiamy go na ok. rok. Po tym czasie przelewamy wężykiem z wierzchu odstany miód.
Pozostawiamy na kolejny najlepiej rok lub dwa.
Po tym czasie delektujemy się miodem pitnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 19.06.2017 18:27
dlugo trzeba czekac ale chyba wypróbuje!!
Mama niejadka 12.08.2015 09:30
Mój najstarszy ma ok. 5 lat :) szkoda że się kończy, ale następne już porobione więc trochę cierpliwości i będzie :)
Czarnula666 11.08.2015 21:20
Nasz stoi 4 rok, jest pyszny! Im dłużej stoi tym lepiej ;)
Kluska_87 11.08.2015 16:32
Pyszny perzepis
W poszukiwaniu inspiracji 11.08.2015 16:20
Pyszności... Tylko te dwa lata czekania. Ale założę się, że warto :)
VioletoweKucharzenie 11.08.2015 10:23
pyszności!
bogusia 82 10.08.2015 22:33
na taki pyszny napój to warto poczekać:)
Róża1 10.08.2015 21:39
rok czekać - to nie dla nas :-) , fajny pomysł !!!!!!!
Mama niejadka 10.08.2015 21:22
Rok to mało, najlepiej dwa a nawet trzy :(
Skotka 10.08.2015 21:17
Oj pyszności!!! ale czekać aż rok?
aginaa 10.08.2015 19:56
musi byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak