Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mąka żytnia pełnoziarnista 350 g
woda 2,5 szklanki
zakwas żytni 1/2 szklanki

pozostałe składniki

mąka gryczana 420 g
woda 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
morwa czarna 40 g SUSZONEJ
szałwia hiszpańska 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki

opcjonalnie

tłuszcz do formy
mąka chlebowa 1 łyżeczka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
2
Na następny dzień rano dodać chia (szałwia hiszpańska), siemię lniane, sól (morską, himalajską lub kłodawską) i zmieloną w elektrycznym młynku do kawy czarną suszoną morwę. Taką suszoną morwę można kupić lub samemu ususzyć, ja sama zbieram i suszę. Wymieszać
Krok 2 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
3
Dolać wodę i wymieszać.
Krok 3 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
4
Stopniowo dodawać mąkę gryczaną, (użyłam Melvit) i dokładnie wymieszać.
Ciasto odstawić na 30 minut by nabrało właściwej konsystencji. Ponownie wymieszać.
Krok 4 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
5
Ciasto przełożyć do keksowej formy (dł. około 30cm), wygładzić powierzchnię i posypać białą mąką gryczaną (około 1 łyżeczka).
Jeśli forma tego wymaga natłuścić ja oliwą przed włożeniem do niej ciasta.
Krok 5 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
6
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum. Po wyrośnięciu około 1 do 2 godziny, podnieść temp. do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 45 minut.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.

Smacznego.
Krok 6 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.01.2017 11:29
wspaniale wygląda
Alex_M 22.08.2015 08:47
świetny chlebek :)
anemon 10.08.2015 17:16
Pięknie Ci się upiekł.
dom-agi 10.08.2015 10:16
Wygląda imponująco!
IZABELA29 10.08.2015 09:39
świetny wypiek
Skotka 10.08.2015 09:23
Wspaniały!!!
kloruś 10.08.2015 08:41
pysznie się prezentuje!
ben-ka 10.08.2015 07:48
Bardzo smakowity ten chlebek.
Granita 10.08.2015 00:27
mistrzowskie wykonanie; gratuluję pomysłu i kunsztu
norweska20 09.08.2015 23:38
idealny wypiek
dollce 09.08.2015 22:35
Super przepis :)
paulina2157 09.08.2015 22:05
świetny chlebek
Bernadeta1 09.08.2015 21:55
rewelacyjny domowy chlebek
Ewa Wojtaszko 09.08.2015 21:54
wyszedł genialnie:)
2milutka 09.08.2015 21:14
wspaniały wypiek
adelajda 09.08.2015 21:14
Pomysł z morwą bardzo mi się podoba ... gdzie ją kupujesz ?
Beatris 09.08.2015 21:04
Wspaniały domowy chlebek:)
RenataZ-et 09.08.2015 21:03
rewelacyjny chlebuś!
Renata9 09.08.2015 20:46
Rewelacyjny chlebek, chętnie bym go spróbowała :-)
Wiktoria29 09.08.2015 20:38
fajnie wygląda
Iwusia 09.08.2015 20:07
takiego jeszcze nie jadłam
gosia1988 09.08.2015 19:46
na pewno smaczny
Grazyna0211 09.08.2015 19:45
ciekawy przepis
Konczi 09.08.2015 19:27
chlebek wygląda rewelacyjnie
Smaczna_B 09.08.2015 19:19
świetny pomysł!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak