Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z bananowym sercem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY

mąka pszenna 3 łyżki
cukier trzcinowy 3 łyżki
kakao 2 łyżeczki
jajko 6 szt.
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

KREM RUMOWO - ORZECHOWY

mąka pszenna 3 łyżki
mleko 1 szklanka
orzechy włoskie 100 g (drobno posiekanych)
masło 200 g
cukier puder 4 łyżki
rum 1 kieliszek

DODATKI

banan 3 szt.
orzechy włoskie
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bananowym sercem

Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.

1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka, 2 łyżeczki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut.

Po upieczeniu ciasto przekładamy na delikatnie wilgotną lnianą ściereczkę i zawijamy w rulon*.

*pamiętajmy o usunięciu papieru do pieczenia

Tak zawinięty biszkopt studzimy.

2. PRZYGOTOWANIE KREMU RUMOWO - ORZECHOWEGO:

Pół szklanki mleka zagotowujemy, a w drugiej połowie rozprowadzamy 3 łyżki mąki, które wlewamy do zagotowanego mleka, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Powstałą masę studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kieliszek rumu i kolejno porcje ostudzonej masy. Wszystko dokładnie ucieramy, a na koniec dodajemy posiekane orzechy.

3. Połową powstałego kremu smarujemy odwinięty biszkopt, układamy na środku banany, zawijamy, a drugą połową kremu smarujemy wierzch rolady, który obsypujemy orzechami włoskimi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Gotową roladę schładzamy w lodówce, a następnie możemy rozkoszować się jej smakiem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.08.2015 11:39
swietnie wygląda
GOSIA18 10.08.2015 15:44
wyśmienite ciasto
ania2610 10.08.2015 15:20
wspaniale wygląda
Renataj 10.08.2015 13:06
Smakowicie się prezentuje:)
bogusia 82 09.08.2015 22:31
Wspaniała rolada:)
inka2012 09.08.2015 14:38
smakowita :)
Justi2401 09.08.2015 11:32
Pięknie wygląda, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
ilka01 09.08.2015 11:11
wygląda bardzo apetycznie :)
IZABELA29 09.08.2015 10:16
pyszna roladka
Ewelina1991 09.08.2015 10:09
pysznie wygląda
monika141 09.08.2015 09:43
smaczna rolada
Małgorzata Pin 09.08.2015 08:30
Fajna roladka.
Łukasz15 08.08.2015 22:56
Ciekawy przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 08.08.2015 22:41
Pysznie u ciebie
agnieszka214 08.08.2015 22:34
pychota porostu
Ewa Wojtaszko 08.08.2015 22:13
musiała być pyszna :)
Katarzyna59 08.08.2015 22:12
musi wspaniale smakować
RenataZ-et 08.08.2015 21:16
super do kawki
Renata9 08.08.2015 21:15
Pyszna rolada :-)
Grazyna0211 08.08.2015 20:50
smaczne ciasto
mirosława4 08.08.2015 19:09
apetyczne !
Bernadeta1 08.08.2015 19:04
pysznie wygląda to Twoje ciasto
Asik32 08.08.2015 18:18
smakowita roladka:)
aginaa 08.08.2015 17:40
tez taka robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak