Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z bananowym sercem
1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka, 2 łyżeczki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na delikatnie wilgotną lnianą ściereczkę i zawijamy w rulon*.
*pamiętajmy o usunięciu papieru do pieczenia
Tak zawinięty biszkopt studzimy.
2. PRZYGOTOWANIE KREMU RUMOWO - ORZECHOWEGO:
Pół szklanki mleka zagotowujemy, a w drugiej połowie rozprowadzamy 3 łyżki mąki, które wlewamy do zagotowanego mleka, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Powstałą masę studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kieliszek rumu i kolejno porcje ostudzonej masy. Wszystko dokładnie ucieramy, a na koniec dodajemy posiekane orzechy.
3. Połową powstałego kremu smarujemy odwinięty biszkopt, układamy na środku banany, zawijamy, a drugą połową kremu smarujemy wierzch rolady, który obsypujemy orzechami włoskimi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Gotową roladę schładzamy w lodówce, a następnie możemy rozkoszować się jej smakiem.
Życzę smacznego! :)