Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe naleśniki ryżowe podwójnie jabłkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka kukurydziana 3 łyżki
mus jabłkowy 3 łyżki + do dekoracji
płatki ryżowe 5 łyżek
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda do płatkow ryżowych
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Małe naleśniki ryżowe podwójnie jabłkowe

Płatki ryżowe (najlepiej błyskawiczne) zalać niewielką ilością wody.Odstawić na 5 minut.Do namoczonych płatków przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, dodać proszek do pieczenia,oba rodzaje cukru , mleko i mus jabłkowy.Zmiksować.Wstawić na 10 minut do lodówki.Na patelni rozgrzać olej.Łyżką kłaść porcje ciasta i formować mały, okrągły placuszek.Po około minucie przewracać na drugą stronę i smażyć ponownie minutę.Podawać z musem jabłkowym - ilość wg. uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 09.08.2015 14:38
muszą być pyszne :)
Justyna Jussstiii 09.08.2015 00:13
wow super pomysł :)
Lucan 08.08.2015 17:52
ciekawe wykorzystanie płatków ryżowych. nie próbowałem ich jeszcze smażyć. Apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak