Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki do kurczaka

pierś z kurczaka 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
suszone pomidory 50 g

solanka

woda zimna 3 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 łyżek
cukier 5 łyżek

sos kremowy

ser pleśniowy typu gorgonzola 200 g
śmietana 30% 200 ml
mak 2 łyżki
orzechy piniowe 20 g

sałatka

mix sałat 1 opakowanie
pomidory 4 szt
ser feta 100 g
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej

Kroki postępowania

1
Wlewamy chłodną wodę. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy tak długo aż składniki się rozpuszczą. Kurczaka umytego wkładamy do solanki odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 1 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
2
Doprawiamy papryką i pieprzem kurczaka. Wycinamy kieszonką.
Krok 2 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
3
Wyciągamy z zalewy pomidory i szatkujemy na małe kawałki i faszerujemy nasze piersi.
Krok 3 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
4
Nastawiamy termoobieg 180 C i pieczemy 20 minut na foli aluminiowej.
Krok 4 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
5
Kroimy fetę w kostkę. Pomidory w ćwiartki i dorzucamy do mixu sałat. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy i dolewamy oliwę z oliwek.
Krok 5 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
6
Wlewamy do garnka śmietankę i podgrzewamy. Podajemy ser w małych kawałkach. Mieszamy tak długo aż się rozpuści. Dodajemy orzechy piniowe i mak. Całość mieszamy i przelewamy do sosjerki.
Krok 6 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto
7
Wykładamy kurczaka i polewamy go kremowym sosem. Obok podajemy sałatkę.
Krok 7 - Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z dodatkiem kremowego sosu gorgonzola i sałatki greckiej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.11.2015 11:08
zrobiłam i polecam
ada.la 07.08.2015 22:48
fajne jedzonko
Justyna Jussstiii 07.08.2015 19:14
pyszności nic tylko polecać przepis :)
gosia1988 07.08.2015 19:03
smaczne danie
Beatris 07.08.2015 18:42
Pycha, wyśmienity obiadek, zjadłabym z apetytem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak