Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozczyn

mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
drożdże 5 dag
mąka 1 łyżka

ciasto

mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 125 g
cukier wanilinowy 1 szt

madzienie

jagody 3 szklanki
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

kruszonka

margaryna 5 dag
cukier 5 dag
mąka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki.
Mąkę przesiać, w środek dodać rozczyn, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu aż nie będzie kleiło się do rąk. Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Odrywać po kawałku ciasta, uformować placuszek, na środek nakładać jagody i uformować bułeczki. pozostawić do wyrośnięcia na pól godziny. bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką zagnięcioną z podanych składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 07.08.2015 06:25
bardzo lubie
Benita 06.08.2015 18:17
Smaki z dzieciństwa-pycha
mirosława4 06.08.2015 17:07
domowe najlepsze
Ania96 06.08.2015 15:13
też takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak