Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki cynamonowe z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI (na 25 pączków):

mąka pszenna 1 kg + do podsypania
masło 200 g
żółtko jajek 8 szt
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 szt
cukier 2 łyżki
mleko 2 szklanki
laska wanilii 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
spirytus 2 łyżki
cynamon Prymat 1 czubata łyżeczka

zaczyn

drożdże świeże 100 g
mleko 1/4 szklanki
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka

nadzienie

borówka amerykańska 600 g
cukier 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

cynamonowo-cytrynowy lukier

sok z cytryny z 2 cytryn
cukier puder ok. 500 g
cynamon Prymat 1-2 łyżeczki

do smażenia

olej rzepakowy 2 l

do dekoracji

skórka pomarańczowa kandyzowana 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki cynamonowe z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem

Kroki postępowania

1
Proszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego mleka. 1 szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ziarenkami z 1 laski wanilii. Przelewamy do niego rozrobiony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż ładnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
Krok 1 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
2
Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i stopniowo cały czas mieszając zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przez ten czas przygotujemy pozostałe składniki).
Krok 2 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
3
Masło topimy z połową szklanki mleka. Odstawiamy na bok, żeby lekko przestygło- musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Krok 3 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
4
Do miski dodajemy mąkę, cynamon, skórkę z cytryny i szczyptę soli- dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
5
Dodajemy zaczyn, spirytus, ciepły budyń i masło z mlekiem. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte żółtka. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
Krok 5 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
6
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- ok. 60 minut.
Krok 6 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
7
Farsz- borówki mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Krok 7 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
8
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy z niego po kawałku ciasta, spłaszczamy, nadziewamy borówkami i formujemy kulki.
Krok 8 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
9
Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20- 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 9 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
10
Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym (temp. 165-175stopni) z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia.
Krok 10 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
11
Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 11 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
12
Lukier- cukier puder mieszamy z cynamonem. Do miseczki wyciskamy sok z cytryn. Stopniowo dodajemy cynamonowy puder i ucieramy gocką. Pączki lukrujemy jeszcze gorące, więc lukier powinien być dość gęsty.
Krok 12 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto
13
Pączki podajemy oblane lukrem cynamonowym. Dekorujemy skórką pomarańczową i borówkami. Smacznego!
Krok 13 - Pączki cynamonowe  z borówkami pod cynamonowo-cytrynowym lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 08.08.2015 00:12
super przpis musze spróbować taki lukier
monika141 07.08.2015 17:46
jakie pyszności !!!
tytka 07.08.2015 12:20
przepięknie wyglądają te pączusie! :)
Futka 07.08.2015 05:33
Wspaniałe i przepyszne pączusie :)
Misia13 06.08.2015 22:27
mniam, apetycznie i słodkie ;-))))
ben-ka 06.08.2015 22:17
Ależ bym zjadła........
irenka 06.08.2015 21:04
wyglądają cudownie, muszą być przepyszne
Kuchenka 06.08.2015 21:02
pięknie się prezentują
Wiktoria29 06.08.2015 20:52
bardzo apetyczne
Justi2401 06.08.2015 18:35
Jakie piękne pączusie :)
Benita 06.08.2015 18:18
Cudne pączusie
Małgorzata Pin 06.08.2015 17:22
Wyglądają wyśmienicie.
Wacław 06.08.2015 16:39
poprosze o jednego :)
inka2012 06.08.2015 15:42
super!! :)
Ania96 06.08.2015 15:12
ciekawy pomysł
Agnieszka-87-25 06.08.2015 14:46
ach rewelacja
Anna133 06.08.2015 13:50
tez za mną chodzą muszę zrobić
Poison1988 06.08.2015 13:42
przepysznie polane :) mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak