Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata pikantna do wieprzowiny z grilla

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomidorowy 3 szkl.
pasta chili do smaku
olej sezamowy do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat pełna łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
wino białe wytrawne 1 szkl.
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Porada

Marynata najlepiej sprawdzi się jeśli nie będzie zbyt gęsta.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata pikantna do wieprzowiny z grilla

Sok pomidorowy zagotować z dodatkiem szklanki białego wytrawnego wina.
Do gorącego płynu dodać cukier, cynamon, pieprz ziołowy oraz pastę chili - dokładnie wymieszać. Gotować na małym płomieniu (najlepiej na ochronnej podkładce) przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Do gotowego sosu dodać olej rzepakowy i sezamowy, sporo przyprawy do potraw w płynie oraz ew. uzupełnić gorącą wodą, jeśli zbyt wiele wyparowało.
Nakryć marynatę szczelną pokrywką i pozostawić do ostygnięcia.

Wieprzowinę pokrojoną w grube plastry zanurzyć w marynacie o temp. pokojowej, szczelnie nakryć i wstawić do lodówki na dobę. Mięso odwracać co kilka godzin, jeśli nie jest całkowicie zanurzone.

Przed pieczeniem na grillu kawałki mięsa oskrobać nożem z nadmiaru marynaty, obsmażyć z obu stron aby się ścięło, a następnie dopiekać, smarując marynatą.

Pozostałą marynatę można zagotować przez kilka minut i użyć jako pikantnego sosu do grillowanej wieprzowiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak