Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z zieloną bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier waniliowy 2
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 6
margaryna 1 kostka
kisiel jabłkowy 2
jabłka 6
gruszki 6
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z zieloną bezą

Żółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym,1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka i gruszki obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki.
Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka,podlewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym.Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.Ostygłą masę wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami.
Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch.
Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto ( ciasto również możemy zetrzeć na tarce)
Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 15.09.2015 19:30
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Pani Domu 08.08.2015 08:11
super szarlotka
Małgorzata Pin 05.08.2015 09:09
Idealny placek do kawki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak