Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOCNO CZEKOLADOWY TORCIK DELICJA

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto brownie tortownica 24 cm

czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
olej 50 ml.
orzechy włoskie siekane 3 łyżki (mielone)
orzechy laskowe mielone 2 łyżki
mąka 1 szkl.
jaja 5 szt.
cukier muscavado 3/4 szkl.

Mus czekoladowy

czekolada gorzka 100 gram
masło 1 łyżka
białko z 2 jaj
śmietana kremówka 100 ml.
cukier muscavado 2 łyżki

Wierzch

śmietana kremówka 500 ml.
czereśnie kilka szt.
borówka amerykańska kilka szt.
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: MOCNO CZEKOLADOWY TORCIK DELICJA

1.
CIASTO: 1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe.
2.
MUS: 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki. 2. Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścic na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścic czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas. 3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka ). 4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać.
3.
WIERZCH: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki na minimum 3 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 07.08.2015 20:55
Pyszności :)
ania2610 05.08.2015 15:16
pyszniutki torcik!
monika141 05.08.2015 11:19
superanckie ciacho
Beatris 04.08.2015 22:25
Wspaniały torcik:)
bogusia 82 04.08.2015 21:57
wygląda obłędnie:)
Wiktoria29 04.08.2015 19:54
bardzo apetyczny
Misia13 04.08.2015 18:27
kuszący ;-)
marzut 04.08.2015 17:52
super wyglada
Janina 04.08.2015 16:03
Cudnie pyszne;)
RenataZ-et 04.08.2015 16:01
wygląda obłędnie!
barbara11561 04.08.2015 15:58
Bardzo chętnie porwałabym kawałek:)
Bernadeta1 04.08.2015 15:49
wygląda bardzo smacznie
mirosława4 04.08.2015 15:36
apetyczne :)
inka2012 04.08.2015 15:32
fantastyczne :)
Agnieszka-87-25 04.08.2015 15:08
moje smaki
MałaMi89 04.08.2015 14:58
A tu troszkę rozkoszy i obłędu!! Proszę się jak mały psiak o kawałek :))
molanka 04.08.2015 13:30
apetycznie się prezentuje
Anna169Hosz 04.08.2015 12:49
Na pewno pyszny.
Mniam 04.08.2015 12:32
Fantastyczna delicja dla oczu i podniebienia :)
Adamorek 04.08.2015 12:05
wygląda bajecznie
Renata9 04.08.2015 11:31
Bardzo smaczny torcik :-)
Aleksandra/Olcia 04.08.2015 11:11
pyszności
olyabuziaczek 04.08.2015 11:11
wygląda przepysznie
GOSIA18 04.08.2015 11:01
Przepiękny i pewnie przepyszny, uwielbiam mocno czekoladowe!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak