Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pikantny, mocno sojowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2
łyżki ciemnego sosu sojowego 4
łyżki sosu chili czosnkowego 2-3
łyzki mąki pszennej 4
kotlety schabowe 6 (duże, z karkowego)

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pikantny, mocno sojowy

Mięso powinno być dość chude, pokrojone w dość grube plastry. Przykrywamy je folią i lekko tłuczemy nie tyle żeby rozbić co nieco zmiękczyć. Oprószamy je lekko papryką i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - z karczku się wytopi tłuszcz więc nie dodawajmy dużo. Zrumienione kotlety przekładamy na talerz a na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy się zeszkli dodajemy z powrotem mięso. Całość skrapiamy dość obficie sosem sojowym ciemnym i sosem chili, podlewamy ok. 3/4 szkl. wody i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie mięciutki czyli ok. 30 min.. Podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 01.05.2011 11:55
pycha
aginaa 18.08.2010 10:40
pyszne:)
Margo1 17.08.2010 22:22
Lubię takie jedzonko
Margo1 17.08.2010 22:22
Lubię takie jedzonko
Misiek1 17.08.2010 10:54
Ale bym zjadł takie mięsko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak