Karczek pikantny, mocno sojowy

Karczek pikantny, mocno sojowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2
  • łyżki ciemnego sosu sojowego

    4
  • łyżki sosu chili czosnkowego

    2-3
  • łyzki mąki pszennej

    4
  • kotlety schabowe

    6 (duże, z karkowego)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso powinno być dość chude, pokrojone w dość grube plastry. Przykrywamy je folią i lekko tłuczemy nie tyle żeby rozbić co nieco zmiękczyć. Oprószamy je lekko papryką i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - z karczku się wytopi tłuszcz więc nie dodawajmy dużo. Zrumienione kotlety przekładamy na talerz a na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy się zeszkli dodajemy z powrotem mięso. Całość skrapiamy dość obficie sosem sojowym ciemnym i sosem chili, podlewamy ok. 3/4 szkl. wody i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie mięciutki czyli ok. 30 min.. Podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

01.05.2011 11:55
pycha

aginaa

18.08.2010 10:40
pyszne:)

Margo1

17.08.2010 22:22
Lubię takie jedzonko

Margo1

17.08.2010 22:22
Lubię takie jedzonko

Misiek1

17.08.2010 10:54
Ale bym zjadł takie mięsko...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat