Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 5
margaryna 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 i 3/4 szklanki
kakao
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Kroki postępowania

1
Dodajemy do miski mąkę, 3/4 szklanki cukru, margarynę, żółtka jajek i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Pleśniak foto
2
Całość zagniatamy na ciasto i dzielimy na 3 części.
Krok 2 - Pleśniak foto
3
Jedną część "białą" zawijamy w kulką , lekko spłaszczamy i wkładamy w foliowej torebce do zamrażalnika. Do trzeciej części dodajemy 2 łyżki kakao i również zagniatamy ją, spłaszczamy i również zamrażamy.
Drugą część białą kładziemy na blaszkę do pieczenia wcześniej wysmarowaną margaryną i wylepiamy nią blachę.
Na ciasto wykładamy powidła śliwkowe i rozsmarowujemy je.
Na powidła wykładamy utartą na tarce kakaowe ciasto.
Krok 3 - Pleśniak foto
4
Białka jajek ubijamy , dodajemy do nich szklankę cukru i wykładamy na kakaowe ciasto. Na białka ucieramy na tarce białą ostatnią " białą " część ciasta.
Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.08.2015 10:35
\Dobre ciacho :)
Kuchenka 03.08.2015 22:39
Przepyszne i szybkie ciasto :)
olyabuziaczek 03.08.2015 17:30
pyszne ciasto
MałaMi89 03.08.2015 16:25
Pleśniaka mogę jeść w każdej ilości i tak często jak się da :)
Benita 03.08.2015 15:06
Smaki dzieciństwa...pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak