Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniowa pianka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Brzoskwiniowa pianka

galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
woda 1 litr
śmietana śnieżka 2 sztuki
mleko 400 ml

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 sztuka

Porada

Dzieci takie pianki uwielbiają, można dodać jeszcze różne owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowa pianka

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na konie dajemy mąkę pszenną wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka.

Galaretki brzoskwiniowe raz galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietany śnieżki z mlekiem, dodajemy tężejące galaretki pomarańczowe.

Brzoskwiniową piankę wykładamy na biszkopt, dajemy chwilę do lodówki, żeby dobrze stężała i zalewamy galaretką truskawkową i znowu dajemy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.09.2015 16:56
Moja ulubiona pianka :)
paula191919 21.09.2015 12:02
cudownie wygląda takie delikatne z wyglądu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak