Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w galaretce pod pierzynką śmietankową
Jajka wybić oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier ciągle miksując, następnie po jednym żółtku i na końcu wsypać przesianą mąkę i wymieszać razem. Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika 180 st. na ok 25 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, wystudzić. Truskawki obrać , umyć i osączyć, pokroić w ćwiartki lub połówki i wsypać do tężejącej galaretki, wymieszać i połączoną masę wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa śmietanowa;
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę wylać do miski z wysokimi brzegami, wsypać cukier puder i ubijać ok. 3 minut, następnie wlewać galaretkę powoli ciągle ubijając. Odstawić na chwilkę do stężenia po czym wylać na masę z galaretek z truskawkami . Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego;)