Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna paski mrożona 1 opakowanie
bulion drobiowy 2 l
masło 4 łyżki
cebula 1 sztuka
grzyby leśne 50 dkg
pieczarki 40 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 4 średnie sztuki
serek topiony z pieczarkami 200 g
śmietana 30% 100 g
natka pietruszki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać bulion. Wrzucić do niego mrożoną włoszczyznę, zagotować. Gotować ok. 10 minut.
Krok 1 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
2
Jak warzywa zrobią się miękkie, połowę z nich wyjąć z wywaru i zmiksować blenderem.
Krok 2 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
3
Na patelni rozgrzać połowę masła, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 3 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
4
Leśne grzyby oczyścić, umyć ,dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Użyłam mrożonych, podgotowanych wcześniej opieniek, ale można użyć innych grzybów, np. podgrzybków, prawdziwków, maślaków... Grzyby lekko oprószyć solą i pieprzem, usmażyć, dodać do wywaru.
Krok 4 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
5
Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić do niego pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem. Pieczarki usmażyć tak, żeby się lekko zrumieniły. Dodać je do wywaru.
Krok 5 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
6
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 6 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
7
Dodać je do zupy. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
Krok 7 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
8
Do zupy dodać trochę pieprzu i serek. Gotować dalej, aż serek się roztopi.
Krok 8 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
9
Do zmiksowanych warzyw dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto
10
Warzywa ze śmietaną wlać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Krok 10 - Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.02.2016 11:40
Ależ apetyczna ta Twoja zupa !!!
gosia56 27.01.2016 18:18
Pyszna zupka;)
MAR3STA 28.10.2015 09:39
uwielbiam grzybowa pod każdą postacią
Bernadeta1 09.08.2015 12:00
smaczna zupka a zdjęcie rewelacja
Alex_M 08.08.2015 11:48
fajna zupka :)
Sroczka 06.08.2015 22:53
Ależ ta zupa pysznie wygląda.
Łukasz15 01.08.2015 22:05
Pyszna zupka
RenataZ-et 01.08.2015 20:39
bardzo apetycznie wygląda
olkaaa 01.08.2015 18:55
chętnie spróbuję
Maridka19 01.08.2015 16:51
Ale pysznie ta zupka się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak