Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki
mąka 250 gram
cukier 1/4 szklanki
drożdże 20 gram
sól 1/2 łyżeczki
masło 50 gram
powidła śliwkowe 120 gram
jajko 1
żółtko jajek 2

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z powidłami

Masło rozpuść w rondelku.
Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i odstaw na około10-15 minut.
3 żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj pozostałe mleko,rozczyn i mąkę.Zagnieć ciasto.
Do ciasta wlej masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków. Formuj kuleczki,wkładając do środka po łyżeczce powideł.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,tak aby się stykały.
Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte buchty posmaruj roztrzepanym białkiem.
Bułeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak