Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z powidłami
Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i odstaw na około10-15 minut.
3 żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj pozostałe mleko,rozczyn i mąkę.Zagnieć ciasto.
Do ciasta wlej masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków. Formuj kuleczki,wkładając do środka po łyżeczce powideł.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,tak aby się stykały.
Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte buchty posmaruj roztrzepanym białkiem.
Bułeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Wystudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.