Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo imbirowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2,5 dkg
cukier puder 30 dkg
sok z 1 cytryny
Imbir mielony Prymat 10 łyżeczek
woda 3 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo imbirowe

drożdże z 4 łyżeczkami cukru utrzeć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki letniej, przegotowanej wody, dobrze wymieszać. Przelać do wyparzonego wrzątkiem słoja i przykryć kawałkiem gazy. Przez 8 dni codziennie dodawać po łyżeczce imbiru i po łyżeczce cukru, energicznie mieszając. Dziewiątego dnia resztę cukru zagotować z 1,5 szklanki wody, mieszając, by cukier się rozpuścił. Zaczyn przecedzić, dodać wodę z cukrem i sok z cytryny oraz 2 litry przegotowanej chłodnej wody. Wymieszać i rozlać do wyparzonych butelek. Należy dobrze zabezpieczyć korki butelek, ponieważ napój może wysadzić korek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 04.12.2010 19:40
No, niezłe, niezłe - aż kusi spróbować :).
plocia 25.08.2010 13:13
oo tak w sam raz na poobiednia sjeste
lucyna15
lucyna15 18.08.2010 10:57
nie lubie imbiru , ale mąż na pewno się skusi na takie piwko ;d
RenataZ-et 18.08.2010 10:38
Ale super przepis!! Nawet nie przypuszczałam, że można w tak łatwy sposób zrobić piwko domowym sposobem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak