Piwo imbirowe

Piwo imbirowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    2,5 dkg
  • cukier puder

    30 dkg
  • sok z 1 cytryny

  • imbir mielony

    10 łyżeczek
  • woda

    3 (źródlana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże z 4 łyżeczkami cukru utrzeć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki imbiru i pół szklanki letniej, przegotowanej wody, dobrze wymieszać. Przelać do wyparzonego wrzątkiem słoja i przykryć kawałkiem gazy. Przez 8 dni codziennie dodawać po łyżeczce imbiru i po łyżeczce cukru, energicznie mieszając. Dziewiątego dnia resztę cukru zagotować z 1,5 szklanki wody, mieszając, by cukier się rozpuścił. Zaczyn przecedzić, dodać wodę z cukrem i sok z cytryny oraz 2 litry przegotowanej chłodnej wody. Wymieszać i rozlać do wyparzonych butelek. Należy dobrze zabezpieczyć korki butelek, ponieważ napój może wysadzić korek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

04.12.2010 19:40
No, niezłe, niezłe - aż kusi spróbować :).

plocia

25.08.2010 13:13
oo tak w sam raz na poobiednia sjeste

lucyna15

18.08.2010 10:57
nie lubie imbiru , ale mąż na pewno się skusi na takie piwko ;d

RenataZ-et

18.08.2010 10:38
Ale super przepis!! Nawet nie przypuszczałam, że można w tak łatwy sposób zrobić piwko domowym sposobem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat