Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka
olej 3 łyżki

Masa wiśniowa

wiśnie 1 kg
galaretka wiśniowa 2 sztuki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1,5 szklanki

Masa śmietankowa

śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Dekoracja

herbatniki 7 sztuk
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy

Kroki postępowania

2
Należy ubić białka ze szczyptą soli i cukrem.
Krok 1 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
4
Ubijając ciągle dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
5
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao.
Krok 3 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
6
Następnie dodajemy startą czekoladę.
Krok 4 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
7
Masę mieszamy i przekładamy do średniej wielkości blachy i pieczemy 30 minut w temp. 160 stopni.
Krok 5 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
8
Po upieczeniu należy przedzielić na dwie części.
Krok 6 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
9
Z wiśni wyjmujemy pestki. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i szklankę wody. Gotujemy 15 minut. Odlewamy szklankę soku do nasączenia.
Krok 7 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
10
Wiśnie z sokiem blendujemy. Dodajemy galaretki i gotujemy dalej. Następnie dodajemy budynie rozpuszczone w 3/3 szklanki zimnej wody.
Krok 8 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
11
Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce. Nasączamy sokiem wiśniowym, smarujemy warstwą wiśni. Przykrywamy drugim blatem i też go nasączamy.
Krok 9 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
12
Smarujemy drugą warstwą wiśni.
Krok 10 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
13
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Krok 11 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
14
Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Wykładamy na ciasto.
Krok 12 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
15
Herbatniki miksujemy.
Krok 13 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
16
Wysypujemy na ciasto. Polewamy dekoracją wykonaną z rozpuszczonej czekolady w mleku.
Krok 14 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetaM18 24.02.2017 13:05
Fajne ciasto kwaskowate.
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 00:46
Piękne ciasto. Kusi smakiem i wyglądem;)
IZABELA29 23.01.2017 15:58
Pysznie wyglada
cukiereczek 08.01.2017 19:51
podoba mi się !
Jolanta40 23.10.2016 13:50
prezentuje się po prostu wspaniale
endzi
endzi 19.07.2016 13:00
wyglada rewelacyjnie!
KORAL 21.01.2016 21:22
Bardzo , bardzo pyszne.
Ada-Gaba 21.11.2015 22:35
wygląda przepysznie
DorotaZ 02.09.2015 21:48
Ale ciacho:) Pyszności
mariuszek8 02.09.2015 10:25
wygląda przepysznie!
strzelec02 21.08.2015 17:00
Pięknie wygląda.
Kasiaaa 07.08.2015 22:44
Idealne :)
ben-ka 04.08.2015 08:00
Wygląda apetycznie.
libre
libre 02.08.2015 10:34
W sam raz do niedzielnej kawy
tomek18 01.08.2015 19:39
ciasto rewelacja
bogusia 82 31.07.2015 23:56
piękne i pyszne:)
Maridka19 31.07.2015 21:23
Pyszne ciasto
misia53 31.07.2015 21:09
świetne, smakowicie wygląda
agnieszka214 31.07.2015 20:55
fajne ciacho z owocami
Bernadeta1 31.07.2015 20:28
pysznie wygląda to ciasto
gosia56 31.07.2015 20:23
super ciasto;)
bietka 31.07.2015 20:12
przepyszne ciasto :)
Grazyna0211 31.07.2015 19:38
pyszne ciasto
Ada-Gaba 31.07.2015 19:15
znakomite ciasto
Jadwiga/Jaga85 31.07.2015 19:15
Pyszne, orzeźwiające ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak