Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
drożdże świeże 2 dag
mleko ciepłe pół szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Farsz

marchewka 40 dag
seler korzeniowy 40 dag
cebula 2 duże sztuki
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
śmietana 12% półtorej szklanki
jajko 2 sztuki
ser żółty 20 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Kroki postępowania

1
Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy marchewkę i seler,całość smażymy do miękkości.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
Krok 1 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto
2
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy,dodajemy śmietanę,starty ser i zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
Krok 2 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto
3
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy) ,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej ,zagniatamy ciasto.Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.
Krok 3 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto
4
Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy
Krok 4 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto
5
Na ciasto wykładamy farsz.
Krok 5 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto
6
Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Wyjmujemy z tortownicy i podajemy.
Krok 6 - Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.04.2017 18:15
Dziękuję:)
Ela15 06.08.2015 13:29
ciekawy pomysł
Bernadeta1 03.08.2015 21:51
ale tu moje smaki, pyszności
gusia1000 03.08.2015 16:30
Dobre jedzenie.
Babeczka35 01.08.2015 08:01
Dziękuję:)
Saga123 31.07.2015 16:11
podoba mi się to połączenie :)
Ania67 31.07.2015 15:04
Fajna propozycja
Monika-twin 31.07.2015 14:38
oryginalny przepis.
Aleksandra/Olcia 31.07.2015 14:25
fajna propozycja
Benita 31.07.2015 14:07
Znakomity przepis
Beatris 31.07.2015 13:48
Coś pysznego, z pewnością zainspiruję się:) Zapisuję przepis...
Stenka 31.07.2015 11:58
ciekawy przepis
IZABELA29 31.07.2015 09:34
fajne danie
Łukasz15 31.07.2015 07:36
fajny przepis
berys18 31.07.2015 07:26
świetny pomysł
bietka 31.07.2015 06:24
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak