Przepis i sposób przygotowania na: Bavette w sosie pomidorowym z cukinią
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię i żółtą paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w bardzo drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilę, aż te delikatnie zmiękną.
2. Gdy kawałki warzyw nabiorą odpowiedniej miękkości, zalewamy je przecierem pomidorowym, dodajemy cukier trzcinowy, zagotowujemy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez kolejne 3 minuty. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
3. Makaron Bavette gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.
Porcje makaronu otulonego sosem oraz warzywami wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Życzę smacznego! :)