Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser mozzarella z bazylią

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko "świeże" 2 litry
woda 125 ml
Kwas cytrynowy Prymat 3/4 łyżeczki
woda przegotowana 30 ml + 3 krople podpuszczki roślinnej
bazylia świeża 1 łyżka

Porada

Im lepszej jakości będzie mleko, tym ser będzie lepszy. Z podanych składników wyszło mi ok. 200 g mozzarelli.

Przepis i sposób przygotowania na: Ser mozzarella z bazylią

Kroki postępowania

1
Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w 125 ml wody.
Krok 1 - Ser mozzarella z bazylią foto
2
Mleko przelewamy do garnka i dodajemy kwasek z wodą. Mieszamy.
Krok 2 - Ser mozzarella z bazylią foto
3
Podgrzewamy do temperatury 32 stopni, zestawiamy z ognia, a następnie wlewamy podpuszczkę wymieszaną z 30 ml przegotowanej wody. Mieszamy pół minuty i przykrywamy. Po ok. 5-7 minutach mleko powinno być ścięte.
Krok 3 - Ser mozzarella z bazylią foto
4
Ścięte mleko kroimy w dużą kostkę i delikatnie mieszając podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Zestawiamy z ognia i mieszamy 3 minuty.
Krok 4 - Ser mozzarella z bazylią foto
5
Skrzep przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej na durszlak wyłożony chustą serowarską. Lekko odciskamy i formujemy kulę.
Krok 5 - Ser mozzarella z bazylią foto
6
Uformowaną kulę kładziemy na głębokim talerzu i podgrzewamy w mikrofalówce przez 1 minutę. Odciskamy nadmiar serwatki i ponownie wkładamy do mikrofalówki na pół minuty. Po tym czasie ugniatamy ser na stolnicy (jest gorący, więc lepiej założyć gumowe rękawiczki) razem z bazylią.
Krok 6 - Ser mozzarella z bazylią foto
7
Formujemy dowolny kształt i wkładamy na chwilę do zimnej wody.
Krok 7 - Ser mozzarella z bazylią foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.10.2015 20:01
na pewno spróbuję
jola91 31.07.2015 12:11
Przy odrobinie chęci, cierpliwości i czasu można zrobić każdy ser w domu :) Tylko po porażce trzeba próbować dalej, bo nie zawsze za pierwszym razem wychodzi idealnie (moja pierwsza mozzarella była twarda jak podeszwa i bez smaku :P)
Mniam 31.07.2015 10:42
Świetny serek. Pięknie to opisałaś i tak dokładnie :)
Aannkaa82 31.07.2015 09:17
SUper, nawet nie wiedziałam że można sobie mozarelle zrobic w domu :)
Grazyna0211 30.07.2015 20:24
fajny pomysł
halina17 30.07.2015 20:06
Dobry ser.
mirosława4 30.07.2015 19:35
bardzo dobra taka domowa
Janina 30.07.2015 16:30
Smaczny domowy;)
Bernadeta1 30.07.2015 16:01
taki domowy na pewno bardzo smaczny
inka2012 30.07.2015 15:26
bardzo apetyczny :)
Beatris 30.07.2015 15:09
Bardzo apetyczny serek, ślinka cieknie na sam widok:)
Konczi 30.07.2015 14:46
Super ... musi być pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak