Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borek z fetą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto filo 20 płatów
ser feta 1/2 szklanki
jajko 2
mleko 1 szklanki
oliwa 1/3 szklanki
masło 1 łyżka
szpinak mrożony 450 gram
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Borek z fetą

Do rozmrożonego szpinaku dodaj ser,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
W mniejszej misce rozbij jajka,dodaj mleko,oliwę i wymieszaj.
Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w sumie 9 płatów.
Na 10 płacie wyłóż szpinak,rozprowadź i wyrównaj. Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na szpinaku.
Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich jajkiem.
Gdy skończy nam się ciasto resztę jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp czarnuszką lub sezamem.
Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 09.07.2016 00:14
ale pyszności
tomek18 30.07.2015 17:25
wygląda bardzo smacznie
wyattearp 30.07.2015 13:23
ciekawe !!!
misia53 29.07.2015 23:59
fajne jedzonko
Gracer 29.07.2015 20:32
super przepis
Grazyna0211 29.07.2015 20:04
moje smaki
Kulinarna Ja 29.07.2015 18:52
Musiało być pysznie!
Benita 29.07.2015 17:55
Wygląda wspaniale. Jestem ciekawa smaku.
Kluska_87 29.07.2015 16:53
Fajny przepis :) Gdzie można kupić takie ciasto? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak