Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże suche 1 łyżka
mąka 3 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
masło 50 gram
mleko ciepłe 450 ml
jajko 1
sezam do pozypania
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki

Masło przełóż do rondelka i rozpuść.
Cukier rozpuść w mleku,dodaj masło.Wymieszaj.
Drożdże wsyp do miseczki i dolej mleko,poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę i sól przesiej,zrób dołek i wlej drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.
Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Jajko wymieszaj z odrobiną wody.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp np makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.
Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.07.2015 09:16
Swojskie najlepsze.
Janina 29.07.2015 19:33
Najlepsze domowe wypieki;)
Aannkaa82 29.07.2015 18:03
Bardzo apetyczne, porywam jedną na kolację ;)
Kluska_87 29.07.2015 17:12
Wyszły super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak