Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowa surówka obiadowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

marchewki 3 szt. (młode)
seler korzeniowy 1/3 szt.
papryka biała 1 szt.
koper świeży 1 pęczek
Pieprz czarny Prymat w młynku

SOS DO SURÓWKI

ocet winny 2 łyżki
woda ciepła 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki (tłoczony na zimno)
ksylitol 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowa surówka obiadowa

Propozycja na pełną witamin, lekką i smaczną surówkę koperkowo - warzywną. Surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Będzie idealnym oraz zdrowym dodatkiem do obiadu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy sos:

Cukier brzozowy (ksylitol) rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody, dodajemy ocet winny, olej rzepakowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól do smaku i dokładnie mieszamy.

2. Obrane marchewki i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Białą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w drobną kostkę.

Pęczek koperku siekamy.

Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 31.07.2015 09:16
Fajny dodatek :)
w mojej kuchni 30.07.2015 11:56
pyszne danie obiadowe..
jola91 29.07.2015 20:53
Wyśmienita ;) Tyle koperku to ja lubię :D
Catti 29.07.2015 20:50
aż chce się spróbować
Aannkaa82 29.07.2015 18:02
Wygląda bardzo apetycznie
barbara11561 29.07.2015 15:55
moje ulubione suróweczki:)
aginaa 29.07.2015 14:42
tez taka robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak