Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos truskawkowy do naleśników, lodów.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożone truskawki 400 g
cukier kryształ 200 g
woda letnia 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: sos truskawkowy do naleśników, lodów.

Mrożone truskawki wrzucamy do garnka i podpalamy gaz by pusciły sok.Trzymamy je tak przez 5 minut. Do lekko podgrzanych truskawek wrzucamy 200g cukru krystalicznego. Cukier się rozpuści i truskawki puszczą więcej soku. Dolewamy 150 ml wody by truskawki się zagotowały .Gdy woda się zredukuje sos zrobi się gęsty.Wtedy studzimy truskawki w kąpieli wodnej. Gdy już wystygną bierzemy blender i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki . Można polewać sosem pierogi, naleśniki, torcik naleśnikowy, placuszki. Co tylko się marzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 04.02.2017 10:29
Na pewno pyszny. Mam zamrożony jeszcze i dzięki za przypomnienie, będzie na jutrzejszy deser.
Róża1 25.08.2015 13:58
super sosik !!!
mariuszek8 30.07.2015 11:13
Ja robię tylko wtedy z wodą, gdy nie mam w szafce cukru pudru :(
Aannkaa82 29.07.2015 18:02
uwielbiam truskawki, taki sos tez tylko żę ja robię go bez wody :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak