Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior w przecierze (na zimę do słoików)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 kg
pomidory 75 dag/dobrze dojrzałe

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior w przecierze (na zimę do słoików)

Wykonanie:
Dojrzałe pomidory umyć, pokroić i podgrzewając w garnku rozmiękczyć , często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić. W między czasie kalafior podzielić na różyczki i dokładnie wypłukać. Przełożyć do garnka z gorącą wodą i gotować przez trzy minuty. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem i pasteryzować na wolnym ogniu około godziny. W zimie wspaniale nadaje się do zup jarzynowych, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy(lekko podgrzewając).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.07.2015 21:25
Takich zapasów na zimę jeszcze nie robiłam..........
Katarzyna40 28.07.2015 21:22
W tym przepisie są tylko dwa składniki. Kalafiora doprawiamy według uznania w potrawie jaką gotujemy. Pozdrawiam
Katarzyna40 28.07.2015 21:18
W tym przepisie są tylko dwa składniki. Kalafiora doprawiamy w potrawie jaką gotujemy. Pozdrawiam
Renataj 27.07.2015 21:55
Ciekawy pomysł. Mam pytanie: czy do wody w której będziemy gotować kalafiora dodajemy sól ? I czy sos pomidorowy możemy czymś doprawić /sól, pieprz, cukier/ ?
mirosława4 27.07.2015 21:50
ciekawy przepis szkoda tylko że są 2 składniki bo powinny być co najmniej 3 , może zostać on usunięty przez DS

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak