Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • kiełbasa brocka

    2 pętka
  • parówki

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • jajka

    2 szt
  • śmietana 22%

    250 ml
  • ser gouda

    15 dag
  • ser żółty

    6 (z szynką)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Nstępnie odparowujemy, studzimy i kroimy na plastry.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulkę szatkujemy i także podsmażamy. Śmietanę i jajka rozmącamy dodajemy pokrojony w paski ser żółty, wsypujemy do tego płaską łyżkę oregano, sól pieprz do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy od spodu i z boku masłem, układamy: plasterki ziemniaków, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulkę, ziemniaki, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulką, układamy ser Hochland, polewamy mieszanką śmietany i jajek, na to ponownie warstwę ziemniaków i wylewamy pozostałą część mieszanki śmietanowo-jajecznej. Posypujemy delikatnie oregano i zapiekamy około 20-30 minut w 160-180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

03.04.2013 12:28
mniam ciekawe;)

Renata16

06.06.2012 00:55
rewelacyjna zapiekanka:)

dorotka0000025

04.04.2012 14:34
pycha

ewelinapac

01.12.2010 07:13
extra

agnieszka189

17.09.2010 12:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat