Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
kiełbasa brocka 2 pętka
parówki 4 szt
cebula 2 szt
jajko 2 szt
śmietana 22% 250 ml
ser gouda 15 dag
ser żółty 6 (z szynką)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. Nstępnie odparowujemy, studzimy i kroimy na plastry.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Cebulkę szatkujemy i także podsmażamy. Śmietanę i jajka rozmącamy dodajemy pokrojony w paski ser żółty, wsypujemy do tego płaską łyżkę oregano, sól pieprz do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy od spodu i z boku masłem, układamy: plasterki ziemniaków, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulkę, ziemniaki, kiełbasę, pokrojone parówki, cebulką, układamy ser Hochland, polewamy mieszanką śmietany i jajek, na to ponownie warstwę ziemniaków i wylewamy pozostałą część mieszanki śmietanowo-jajecznej. Posypujemy delikatnie oregano i zapiekamy około 20-30 minut w 160-180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.04.2013 12:28
mniam ciekawe;)
Renata16 06.06.2012 00:55
rewelacyjna zapiekanka:)
dorotka0000025 04.04.2012 14:34
pycha
ewelinapac 01.12.2010 07:13
extra
agnieszka189 17.09.2010 12:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak