Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety schabowe 10 plastrów
grzyby suszone 1 szkl
sos sojowy grzybowy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda zimna 2 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie grzybowym

1. Schab oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu ok 2 minut z każdej strony. Mięso powinno się mocno zarumienić.

2. Grzyby zalewamy wodą dzień wcześniej, aby napęczniały. Podsmażone plastry schabu układamy w wysokim rondlu i zalewamy wodą z grzybami (odkładamy ok 3 łyżek wody). Mięso gotujemy ok 30 minut bez przykrycia. Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy pozostawione wcześniej 3 łyżki wody wymieszane z mąką i sos sojowy. Całość jeszcze chwilę trzymamy na niewielkim ogniu.

3. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kapusty lub z ogórkiem kiszonym.


SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.07.2015 14:28
smaczne mięsko do obiadu
Wiktoria29 27.07.2015 20:48
świetne danie
Ifa 27.07.2015 19:44
Ależ smakowite jadło!
Franciszek 27.07.2015 17:11
Super przepis
Ewa Wojtaszko 27.07.2015 17:03
kaszę gryczaną mogę jeść ze wszystkim,pycha :)
Saga123 27.07.2015 16:19
aż chce się go zjeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak