Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Krem śmietanowy

śmietana 30% 250 ml
mleko 3,2% 250 ml
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
cukier 70 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
rum 1 łyżka

Sos

borówka amerykańska 250 g
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta

Kroki postępowania

1
Borówki płuczemy pod wodą. Można użyć dowolnego dostępnego owocu, jednak najbardziej polecam maliny, borówki lub truskawki. Można również posypać deser czekoladą lub orzechami.
Krok 1 - Panna cotta foto
2
Około 200 gram borówek przekładamy do blendera i dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy. Ilość cukru można dostosować według własnego uznania.
Krok 2 - Panna cotta foto
3
Śmietanę, mleko, rum, cukier, ekstrakt waniliowy wlewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
W tym samym czasie żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować, to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy całość aż do jej rozpuszczenia.
Przelewamy całość do miseczek lub filiżanek i odstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
Przed podaniem trzeba zanurzyć na chwilę miseczkę w cieplej wodzie i wyłożyć na talerz "do góry nogami". Całość polać sosem i posypać resztą owoców.
Krok 3 - Panna cotta foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 15.09.2016 16:09
Fajny i lekki deser
agataw1990 25.07.2015 22:37
Pyszny deserek:)
Zdzisław 25.07.2015 17:47
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak