Panna cotta

Panna cotta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem śmietanowy

  • śmietana 30%

    250 ml
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • ekstrakt waniliowy

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    70 g
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki
  • rum

    1 łyżka

Sos

  • borówka amerykańska

    250 g
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panna cotta
Borówki płuczemy pod wodą. Można użyć dowolnego dostępnego owocu, jednak najbardziej polecam maliny, borówki lub truskawki. Można również posypać deser czekoladą lub orzechami.
Krok 2 - Panna cotta
Około 200 gram borówek przekładamy do blendera i dodajemy do nich cukier. Całość miksujemy. Ilość cukru można dostosować według własnego uznania.
Krok 3 - Panna cotta
Śmietanę, mleko, rum, cukier, ekstrakt waniliowy wlewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
W tym samym czasie żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować, to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy całość aż do jej rozpuszczenia.
Przelewamy całość do miseczek lub filiżanek i odstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
Przed podaniem trzeba zanurzyć na chwilę miseczkę w cieplej wodzie i wyłożyć na talerz "do góry nogami". Całość polać sosem i posypać resztą owoców.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

15.09.2016 16:09
Fajny i lekki deser

agataw1990

25.07.2015 22:37
Pyszny deserek:)

Zdzisław

25.07.2015 17:47
takie słodkości lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat