Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka szafranowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babka

cukier 1 szklanka
masło 150 gram
drożdże 50 gram
laska wanilii 1/2
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 15
białko 2
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
spirytus 50 ml
mleko 1/5 szklanki
rodzynki 100 gram
sól 1 szczypta

polewa

cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 30 gram
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka szafranowa

Szafran zalej spirytusem i odstaw na 2-3 dni.
Szklankę mleka zagotuj,dodaj połowę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw by przestygło.
W pozostałym mleku rozpuść drożdże i wlej do ciasta.. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie utrzyj żółtka z cukrem,a masło rozpuść.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj żółtka,masło,sól i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto,a pod koniec dodaj rodzynki,szafran wraz ze spirytusem oraz posiekaną wanilię.
Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta.Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Babkę piecz przez ok 50 minut w 180 C.
Składniki na polewę gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Odstaw na chwilę by przestygła i polej ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 24.07.2015 15:53
pięknie się prezentuje :)
Mama niejadka 24.07.2015 15:07
Super babeczka
ben-ka 24.07.2015 13:45
Lubię babki i piec, i jeść.
Zdzisław 24.07.2015 11:55
takie słodkośco bardzo lubię
RenataZ-et 24.07.2015 10:44
bardzo apetyczna
Justi2401 24.07.2015 10:00
Pięknie wygląda :)
joanna30 24.07.2015 09:59
Piękna baba :)
mysza75 24.07.2015 09:45
jaka pyszna babka
Róża1 24.07.2015 08:53
bardzo smaczna do dzisiejszej kawusi :-)
Damiano
Damiano 24.07.2015 08:19
smaczna babeczka
Krzysztof15 24.07.2015 06:13
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak